Koledar prireditev

PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

06.02.2019, ob 18:00 uri
6.2.2018, v Kulturnem domu v Podbrezjah

Občni zbor PGD Podbrezje

15.02.2019, ob 19:00 uri

Čistilna akcija

06.04.2019, ob 08:00 uri
6.4.2019
Lokalne Volitve 2014
Lokalne Volitve 2014
Smo člani Skupnost občin Slovenije

Sprostitev in rekreacija - Kolesarske poti - Osnovni kolesarski krog

START

Našo pot bomo začeli pred Osnovno šolo Naklo.

Orientiramo se s pomočjo zemljevida občine Naklo in sedemo na kolo. Peljemo se proti severu. Preko nadvoza prečkamo gorenjsko avtocesto in že smo v Strahinju.

STRAHINJ

Je vas z močmo kmečko tradicijo. Ime izhaja iz nemške besede "Strahole" kar pomeni duplo, duplina. In res je v Strahinju kar precej vodnih jam in duplin, saj leži vas na robu konglomeratne terase Udin Boršta. Največji kraški jami sta Mala in Velika Lebinica, ki pa za ogled nista urejeni.

Najpomembnejši kulturni spomenik v vasi je cerkev svetega Miklavža, ki je bila prvič omenjena leta 1391. Vbližini Strahinja je tudi posestvo Srednje mlekarske in kmetijske šole. Tu dijaki nabirajo praktično in strokovno znanje iz kmetijstva. Šola je bila pred kratkim obnovljena in predstavlja ponos občine Naklo.

Iz Strahinja pot nadaljujemo vožnjo proti Dupljam. Peljemo se po nekdanji dolini Tržišče Bistrice, ki se je kasneje pretočila v današnjo strugo. Lepim travnikom in poljem med Strahinjem in Dupljami, ki so na vzhodni strani omejeni z Udin Borštom, na zahodni pa z nizko teraso Nacovko, domačini ji pravijo Konca. To je pravi mali raj za sprehajalce, tekače, rekreativce in družine z majhnimi otroki. Pozimi so tu urejene proge za tek na smučeh, ki jih uporabljajo tudi mnogi Kranjčani.

V SPODNJIH DUPLJAH

Nas najprej pozdravi nenavadna kapelica. Stoji na križišču , v katerem zavijemo v vas. Kapelica ima štirikapno streho in vse štiri vdolbine poslikane s freskami. Tako nas prijazno pozdravijo in varujejo sveti Izidor, sveti Vid, ki je zavetnik vasi, sveti Florjan in naš gospod.

Peljemo se naprej do cerkve svetega Vida. Tu zavijemo na desno. Stopimo s kolesa in se peš odpravimo čez lepo urejeno vaško pokopališče. Cerkev svetega Vida je bila zgrajena leta 1789 v baročnem slogu. Glavni oltar je lesen in pozlačen. Posvečen je svetemu Vidu. Leta 1874 ga je naredil domačin Janez Gosar, ki je imel v Dupljah rezbarsko in slikarsko delavnico. Največja dragocenost cerkve pa je slika v medaljonu nad glavnim oltarjem, ki je delo slovite Layerjeve šole.

Le malo dlje stoji Dupljanska graščina. V 13. stoletju je tu stala podeželska graščina Dupljanskih Vitezov. Večkrat je zamenjala lastnike, večkrat so jo prezidali in žal je nekoč tudi pogorela. Ohranjene so še slike iz Valvasorjevega časa. Graščino je skladno z zgodovinskimi viri obnovila družina Mauser. Danes je v njej galerija in manjši muzej. Graščina je postala kulturno središče Dupelj.

Spet se peljemo naprej in čez 100 m opazimo majhno leseno hiško. To je Vogvarjeva hiša. Več kot 200 let stara kmečka kajžarska domačija je danes muzej bivanjske kulture Dupelj prejšnjih stoletij. V veži je črna kuhinja, v kamri pa čevljarski muzej, saj so se Dupljanci prav s to Obrtjo ukvarjali cela stoletja. Nedaleč od Vogvarjeve hiše je v vznožju Udin boršta slikovit vhod v kraško jamo - Arneševo luknjo. Ta vodoravna jama, po kateri teče potok, je dolga okoli 100 metrov in ni urejena za obisk. Iz nje je napeljan vaški vodovod. Zgodovinski viri pa poročajo, da so se v vzhodnem delu jame domačini skrivali pred Turki.

Skozi vas se pripeljemo do podružnične osnovne šole Duplje. Sedanja šolska stavba je stara dobrih 50 let, prvo šolo pa so otroci dobili leta 1882.

Kmalu smo na križišču in opozorilna tabla nas usmeri na levo. Peljemo se čez sončno polje in se po grapi spustimo do turistične kmetije Pri Trnovc. To je turistični biser naklanske občine. Smo približno na polovici poti (6km) in tu predvidevamo postanek.

Čez lesen most prečkamo Tržiško Bistrico in se po strmem bregu povzpemo v

PODBREZJE

So velika razložena vas, ki jo sestavljajo Dolenja vas, Srednja vas in Podtabor. Skozi to zavito vas je do zgraditve avtoceste potekala glavna cesta proti Bledu. Na začetku 19. stoletja se je na sončni Dobravi, kjer ležijo Podbrezje, začelo razvijati sadjarstvo. Tu je svoja najlepša dela naslikala slovita slovenska umetnica Ivana Kobilica, pisateljica Mimi Malenšek pa je v Podbrezjah preživela svojo mladost.

Mali Podbrežani so prvič sedli v šolske klopi leta 1860, leta 1913 pa so zgradili današnjo podružnično šolo, ki še služi svojemu namenu. Pred šolo lahko postojimo in se spočijemo, vaška mladež ima tu svoje zbirališče. Radi igrajo košarko in se vozijo z rolkami. Po vaški cesti se povzpemo v Srednjo vas.

Največja znamenitost je župna cerkev svetega Jakoba iz leta 1484, mnogo bolj znana pa je čudovita Taborska cerkev. Stoji na konglomeratnem griču in ima odlično obrambno lego. Zgradili so jo leta 1471 zaradi obrambe pred Turki. Kolo pustimo ob vznožju Taborske cerkve in se peš odpravimo na Tabor, kot rečejo domačini. Od tod je čudovit razgled na vso občino Naklo, pa na Karavanke, Julijce v ozadju, planoto Jelovico na zahodu ter Kamniško-Savinjske Alpe na vzhodu. Zdi se nam, da smo na oltarju. Cerkev je odprta ob večjih praznikih, v župnišču pa lahko dobite ključ. Vredno se je potruditi, saj nam notranjost odkriva velike umetnine.

Spet se spustimo do kolesa. Na bližnji Matijevčevi kmetiji se lahko založimo z jabolki ali suhim sadjem. Kolesarjem sicer ne bomo priporočali različnih žganih pijač, ki pa so znane širom po Sloveniji... Prevozimo Podbrezje, prečkamo Tržiško Bistrico in vasico Bistrico ter se mimo velike gramozne jame odpeljemo nazaj v

NAKLO

Pa se pomudimo še tu. Vas, ki ni več vas, mesto pa tudi še ne, leži 5 km severozahodno od Kranja. Je grušasto naselje, ki ima v občini Naklo vodilno vlogo. Tu so osnovna šola, vrtec, občina, več trgovin in podjetij. Naklo leži na višini 407 metrov, sredi suhe doline, po kateri je nekoč tekla Tržiška Bistrica. Prvič se omenja leta 1241. Nekdaj je bila tu popotna postojanka, kjer so se ustavljali trgovci, prevozniki, popotniki. Prepregali so konje, se spočili in najedli. Zato so se v Naklem razvile značilne obrti - kovaštvo, kolarstvo in gostinstvo.

V Naklem se je v 17. stoletju rodil zdravnik Gregorij Voglar. Bil je svetovalec avstrijskega cesarja Karla VI. Ta mu je podelil plemiški naslov. Kasneje je bil celo dvorni zdravnik ruskega carja Petra I. Največja kulturna znamenitost vasi je cerkev svetega Petra iz leta 1735. Stoji sredi Nakla in zbuja pozornost s svojo rdeče-belo barvo.

S kolesom se še malo popeljemo po Glavni ulici in se vrnemo na izhodišče, torej pred Osnovno šolo.

Čas vožnje: Naklo-Strahinj-Duplje-Podbrezje-Naklo 60 minut (brez postankov)

Povprečna hitrost: 16 km/h
Prevoženi kilometri: 16 km
 
Autorji spletnega portala naklo: izdelava spletnih strani limonet