Koledar prireditev

PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

06.02.2019, ob 18:00 uri
6.2.2018, v Kulturnem domu v Podbrezjah

Občni zbor PGD Podbrezje

15.02.2019, ob 19:00 uri

Čistilna akcija

06.04.2019, ob 08:00 uri
6.4.2019
Lokalne Volitve 2014
Lokalne Volitve 2014
Smo člani Skupnost občin Slovenije

Sprostitev in rekreacija - Kolesarske poti - Na Štucelj

Startamo pri Osnovni šoli naklo in se peljemo v smeri proti Kranju. Po minutni vožnji opazimo cesto, ki vodi levo v breg. To je stara cesta, ki je včasih povezovala Naklo in Kokrico. Pri zadnji hiši parkiramo kolo in ga zaklenemo. Če pa imamo gorsko kolo, lahko z njim nadaljujemo pot do cilja - do velikega belega križa, ki stoji na vrhu Štuclja. Po ozki cesti se odpravimo skozi lep mešan gozd. Vrtače na obeh straneh nas opozarjajo, da smo na apneniškem svetu. Štucelj je velika konglomeratna skala, ki je nastala kot eden ledeniških zasipov v ledenih dobah.

Približno sredini poti vidimo vodno zajetje. Tu se zbira pitna voda z bližnjih gora in je dobro varovano. Kmalu smo na lepi razgledni točki. Štucelj je bil v starih časih odlična obrambna postojanka. Stari Rimljani so na njem imeli utrjeno gradišče, kar dokazujejo rimski napisi na obdelanem kamenju. Tudi kasneje so iz Štuclja nadzorovali promet in sovražne vojske, ki so plenile po Gorenjski.

In kaj vse vidimo iz Štuclja? Pa začnimo na zahodni strani. Najprej se razprostira uravnana planota Jelovica, iznad nje se dvigajo nazobčani Julijci s Triglavom, sledi greben Karavank in na vzhodni strani še naša najbližja Kriška gora s Tolstim vrhom.

Trajanje kratkega izleta (vožnja hoja in razgled) : 30 - 50 minut
 
Autorji spletnega portala naklo: izdelava spletnih strani limonet