Koledar prireditev

PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

06.02.2019, ob 18:00 uri
6.2.2018, v Kulturnem domu v Podbrezjah

Občni zbor PGD Podbrezje

15.02.2019, ob 19:00 uri

Čistilna akcija

06.04.2019, ob 08:00 uri
6.4.2019
Lokalne Volitve 2014
Lokalne Volitve 2014
Smo člani Skupnost občin Slovenije

Sprostitev in rekreacija - Kolesarske poti - Na Okroglo

Izlet začnemo pri Osnovni šoli Naklo. Peljemo se po Glavni cesti skozi naselje, prečkamo prometnico, ki vodi proti Gorenjski in pri Merkurju zavijemo na levo. Kmalu nas tabla usmeri po strmini navzgor. Pridemo na Dobravo. Tu leži strnjeno vaško naselje Okroglo.
Okroglo si je za svoje domovanje izbral znani prešernoslovec mngr.Tomo Zupan. Nad savsko dolino, si je zgradil lepo graščino in jo po smrti zapustil slepim in slabovidnim. Skupaj s kapelico pa to danes predstavlja Dom slepih in slabovidnih.

Na vzpetini pod graščino stoji cerkvica Marije Magdalene, obdana z nizkim obzidjem, kjer je bilo včasih pokopališče. Zanimivo je, da so tla tlakovana s tlakom dupljanske graščine.

Pod vasjo ob reki Savi je mlin, kjer so kar 400 let mleli žito. Današnja stavba je bila obnovljena v 30. letih prejšnjega stoletja, vendar pa se je v njej čas ustavil. Leseno kolo ta stavbo ne vrti več mlinskih koles in ga prerašča mah.

Za mlinom pa strma steza vodi navzgor na Dobravo in izpod konglomeratne stene vsepovsod izvira talna voda in teče proti Savi. Na zeleni mah se iz nje izloča apnenec in mah okameneva.

Okroglo je tudi kraj, kjer so med II. svetovno vojno nemški vojaki vzeli življenje 13 slovenskim fantom, ki so se skrivali v kraški duplini Dobrave.

Dolžina poti: 2-3 km
Trajanje izleta: 20 minut in dodatna ura za ogled
 
Autorji spletnega portala naklo: izdelava spletnih strani limonet