Koledar prireditev

POTOPISNO PREDAVANJE - Maroko

19.02.2019, ob 18:00 uri
Samo Miklič

OBČNI ZBOR ŠD NAKLO

20.02.2019, ob 18:00 uri

POTOPISNO PREDAVANJE - s kolesom po Patagoniji

26.02.2019, ob 18:00 uri
Matej Tonejec

PUSTNA POVORKA

02.03.2019, ob 10:00 uri

VRTEC NAKLO - VPIS OTROK 2019 / 2020

04.03.2019, ob 00:00 uri

OBČNI ZBOR TD NAKLO

05.03.2019, ob 18:00 uri

ZGODOVINSKO RAZISKOVALNI IZLET

09.03.2019, ob 12:30 uri
TD Naklo

VELESLALOM ZA POKAL OBČINE NAKLO 2019

16.03.2019, ob 08:00 uri
Obvestilo

Čistilna akcija

06.04.2019, ob 08:00 uri
6.4.2019
Lokalne Volitve 2014
Lokalne Volitve 2014
Smo člani Skupnost občin Slovenije

Predstavitev - Naselja - Naklo

Največje naselje v občini, Naklo, leži 5 km severozahodno od Kranja na nadmorski višini 407 m, sredi suhe doline, po kateri je včasih tekla Tržiška Bistrica. Samo Naklo z bližnjimi vasmi (Pivka, Cegelnica, Strahinj, Okroglo, Žeje, in Malo Naklo) ima danes okoli 2800 prebivalcev. Je pomembno gospodarsko središče, 5 kilometrov oddaljeno od Kranja in se hitro razvija v turistični kraj. S svojo neposredno navezanostjo na gospodarstvo Kranja postaja Naklo del širšega mestnega območja.  Zaradi izvrstne lege, prometnih povezav in bližine do večjih gospodarskih centrov po državi pa občino krasijo močno razvito malo podjetništvo, intenzivno kmetijstvo ter društvena dejavnost.

Danes premore približno 3000 prebivalcev in predstavlja kulturo središče občine Naklo. V prostorih bivše kmetijske zadruge, ki je povezovala različne kmečke skupnosti danes uradujeta občinski urad in pa moderno urejena pošta, ki opravlja tudi bančne posle. Naklo ima svojo osnovno šolo, kjer se zbirajo učenci  devetletne šole in je ena modernejših v Sloveniji. V sklopu šole deluje tudi vrtec, ki domuje v nekdanji 4-razredni osnovni šoli. V bližini šole se nahaja tudi urejen gasilski dom, ki je ponos nakelskih gasilcev in pa dom upokojencev, kjer se slednji radi zbirajo in uresničujejo svoje dejavnosti. Med drugim so obudili tudi stare gorenjske folklorne plese in s svojo folklorno skupino gostujejo na vseh domačih prireditvah. Po kulturni plati so Nakelčani vedno bili poznani kot izvrstni pevci. Danes prepevajo kar v 9 skupinah, od najmlajših do najstarejših. Vokalni kvintet Gorenjci pa je slovensko pesem ponesel po vsej Evropi.

Vsakemu obiskovalcu Nakla takoj pade v oči klifasto pobočje, ki se dviga nad naseljem na njegovi južni strani. To je Štucelj, ki ga danes krasi prelep križ.

Štucelj je konglomeratni pomol Udinboršta nad Pivko, ki se dviga kakih 20 m navpično nad dolino. Znano je, da so na njem prvo utrdbo zgradili že Rimljani, ki so Štucelj imenovali Gradišče. Z  njega so tako branili rimsko cesto na Koroško. Dokaz za to, je tudi najdba rimske žare pri obnovi Iglejeve hiše na Pivki. Danes je prostor med Pivko in Naklim popolnoma zazidan, hiše pa so razvrščene ob ulicah. Pivka ima tudi veliko obrtnikov in podjetnikov.

Dolgo tradicijo v Naklem pa imajo tudi kinologi, ki so s svojo dejavnostjo ljubiteljem psov znani po vsem svetu, saj nikoli ne manjkajo tam, kjer je potrebno hitro najti izgubljene ljudi, ki jih je pokopal plaz, ali pa se je nanje sesula stavba. Zelo aktivno pa je tudi Turistično društvo, ki vsako leto pripravlja različne kulturne in zabavne prireditve, kot so kresovanje, pustovanje in revija pevskih zborov. Naklo je skratka živahno in dejavno naselje, kjer je vedno poskrbljeno za družabno življenje.
 

360 stopinjske panoramske fotografije v Naklem

 
 

Cerkev Sv. Petra v Naklem

Hotel Marinšek v Naklem

Krožišče in industrijska cona v Naklem

Igrišče in osnovna šola v Naklem

Opomba in navodila za uporabo:
pomaknite se z miško na panoramsko sliko
kliknite (in držite) levo tipko na miški in premaknite miško (levo/desno/gor/dol)
S tipkama + in - lahko spreminjate zoom
 
Autorji spletnega portala naklo: izdelava spletnih strani limonet